Atelierele de lectură ” Cele mai frumoase povești”

Prin Atelierele de lectură ” Cele mai frumoase povești” dorim să promovăm educația prin lectură. Și unde putem începe mai bine decât în rândul celor mici? Ei reprezintă generațiile viitoare, iar prin dezvoltarea lor personală, de timpuriu, pot acționa mai târziu ca agenți ai schimbării, în cadrul societății în care trăiesc.

Atelierele de lectură ” Cele mai frumoase povești”

Atelierele de lectură și desen “Cele mai frumoase povești”, propuse de Asociația Tot Mai Verde Brașov au ca scop promovarea educației prin lectură în rândul elevilor din școlile gimnaziale din județul Brașov.

Vrem astfel ca încă de timpuriu, cei mici să devină conștienți de importanța educației deci implicit și a lecturii, dat totodată să perceapă această activitate într-un mod plăcut și distractiv. La finalul atelierelor, fiecare elev participant primește de la noi cadou câte o carte primită  împreună cu coperta acesteia desenată de el.

Prin alegerea celor mai frumoase povesti, basme, nuvele și fabule din literatura universală proiectul urmărește:

  • încurajarea lecturii în rândul elevilor dezvoltarea competentelor de comunicare ale elevilor, aceștia trebuind să poată  realiza o comunicare liberă și să recepteze, să comenteze și să analizeze facil textele literare
  • stimularea imaginației și combaterea cititului mecanic fără a înțelege ce spune un text
  • dezvoltarea sentimentului responsabilitatii elevilor, deprinzându-i să mânuiască cu grija un bun colectiv  pe care îl folosesc, cartea împrumutată de la bibliotecă sau chiar cartea primită cadou de la părinți, rude etc.

Ce am făcut până acum?

  • În perioada 19-22 octombrie 2017 am participat la Salonul de carte Bookfest Brașov, ediția a III-a.

Am avut un stand unde am prezentat primul nostru proiect ”Dă viață cărții tale”.

De asemenea, aici am lansat și primele ateliere destinate celor mici, numite “Cele mai frumoase povești”.

Fiecare atelier a durat aproximativ o oră. Ce mici, inițial au ascultat o poveste citită de un voluntar, apoi au desenat coperta cărții de unde s-a citit povestea. La final, aceștia au primit drept cadou de la noi această carte, să poată citi și restul poveștilor acasă. Atelierele s-au ținut în 2 zile, au fost în total 5 ateliere la care au participat 42 de copii.

  • 17 noiembrie 2017 – Școala Gimnazială nr 30 Brașov

  Am avut 2 sesiuni de ateliere ” Cele mai frumoase povești”, la două clase din cadrul Școlii Gimnaziale 30 Brașov : clasa a IV a A -31 elevi și clasa a III a B – 32 elevi.

Elevii au fost încântați de acțiunea noastră, au fost activi, au pus întrebări și au desenat coperțile cărților primite de la noi. Au promis chiar că vor continua lecturarea poveștilor rămase.

Aceste ateliere le vom desfășura pe măsură ce vom avea fonduri pentru a le implementa.