Avem două case – corpul și planeta, cele mai importante comori, pe care pare însă le prețuim cel mai puțin. Un corp sănătos într-un mediu sufocat de poluare nu poate exista, de aceea este esențial să avem grijă de planeta noastră ca de noi înșine.
Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în mări și oceane în fiecare an. Până și în cele mai izolate locuri de pe planetă deșeurile de plastic sunt prezente – de exemplu, 18 tone de plastic au fost găsite pe insula Henderson, o zonă nelocuită din Pacificul de Sud. Poluarea cu plastic afectează iremediabil și speciile de animale, estimându-se că pâna în 2050, 99% dintre speciile de păsări marine vor fi ingerat deșeuri de plastic.La asta se adaugă faptul că atunci când plasticul aflat în mediu se descompune în particule toxice mai mici poluează resursele noastre de apă și intră în lanțul trofic, ajungând în alimentele pe care le consumăm.
Știați că:
Obiectivele prezentei directive sunt de a preveni și a reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic, și asupra sănătății umane, precum și de a promova tranziția la o economie circulară cu modele de afaceri, produse și materiale inovatoare și durabile, contribuind astfel la funcționarea eficientă a pieței interne.
Reducerea deșeurilor marine este un factor esențial pentru realizarea obiectivului de dezvoltare durabilă nr. 14 al ONU care solicită conservarea și utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor și resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă. Uniunea trebuie să își asume rolul în prevenirea generării și combaterea deșeurilor marine și să urmărească să devină cea care stabilește standardele la nivel mondial în acest domeniu.
Prin această directivă,
Statele UE membre interzic introducerea pe piață a produselor din plastic de unică folosință și a produselor fabricate din materiale plastice oxodegradabile, după cum urmează:
Plasticele de unică folosință au marele dezavantaj că după utilizare sunt aruncate.
Aceste articole sunt lucruri cum ar fi pungi de plastic, paie, tacâmuri, caserole, sticle de suc și apă și majoritatea ambalajelor alimentare.
Producem aproximativ 300 de milioane de tone de plastic în fiecare an și jumătate din acesta se transforma în articole de unică folosință! La nivel mondial, doar 10-13% din articolele din plastic sunt reciclate. Natura plasticului de unică folosință pe bază de petrol face dificilă reciclarea. În plus, există un număr limitat de articole unde poate fi utilizat plastic reciclat.
Plasticul pe bază de petrol nu este biodegradabil și, de obicei, intră într-un depozit de deșeuri, unde este îngropat sau ajunge în apă și găsește un drum spre ocean. Deși plasticul nu se va biodegrada (se descompune în substanță naturală precum solul), se va degrada (descompune) în particule minuscule după mulți ani. În procesul de descompunere, acesta eliberează substanțe chimice toxice (aditivi care au fost folosiți pentru modelarea și întărirea plasticului), care se îndreaptă spre aprovizionarea noastră cu alimente și apă.
Aceste substanțe chimice toxice sunt acum găsite în fluxul nostru de sânge și din cele mai recente cercetări, a reiesit faptul ca aceste substanțe pot să perturbe sistemul endocrin care poate provoca cancer, infertilitate, defecte la naștere, imunitate afectată și multe alte boli.
Simbolul triunghiului format din săgeți pe care îl regăsim pe recipientele și produsele din plastic nu înseamnă neapărat faptul că acestea sunt reciclabile, ceea ce contează cu adevărat este numărul (de la 1 la 7) reprezentat în interiorul simbolului. Scopul acestor numere este de a ajuta la identificarea tipului de plastic folosit pentru realizarea produsului, dat fiind faptul că nu toate tipurile de plastic sunt reutilizabile sau reciclabile. Înțelegerea celor 7 coduri face ca procesul de reciclare să fie mai ușor, fiecare dintre noi știind, astfel, care produse sunt reciclabile și care nu.
PET este unul dintre cele mai utilizate tipuri de plastic și se găsește în majoritatea bidoanelor de apă, dar și în unele ambalaje. Este destinat unei singure utilizări, întrucât prin utilizare repetată se crește riscul de eliberare a unor substanțe nocive, uneori chiar cancerigene.
PET este un tip de plastic reciclabil, în proces plasticul fiind zdrobit și apoi mărunțit în fulgi mici care sunt mai apoi reprocesați pentru a crea alte produse.
Produsele din plastic de categoria 1 (PET) trebuie reciclate, dar nu reutilizate.
HDPE este un tip rigid de plastic din care se produc bidoanele pentru detergenți, jucării și unele pungi, este tipul de plastic cel mai des reciclat și e considerat printre cele mai puțin periculoase forme de plastic. Acest tip de plastic este rezistent și nu este afectat de expunerea directă la soare, de aceea este folosit pentru a produce mese de picnic, containere de gunoi, bănci și alte produse care necesită durabilitate.
Produsele din HDPE sunt reutilizabile și reciclabile.
PVC este un tip de plastic moale și flexibil folosit pentru ambalarea produselor alimentare, pentru producerea de jucării pentru copii și animale, de cabluri pentru calculatoare, pe profile de ferestre (termopan), pe folie, pe tubulatura pentru apa, mobilier usor și de alte produse. Acest tip de plastic este denumit si „plastic otrăvitor” deoarece conține numeroase toxine pe care le eliberează pe parcursul întregului ciclu de viață. Poate fi periculos pentru copiii mici.
Produsele din PVC nu sunt reciclabile, iar multe dintre acestea nu sunt nici reutilizabile.
LDPE este un tip de plastic regăsit adesea în ambalajele termoizolante, în pungi pentru îmbrăcăminte de la curățătorii, în pungile din magazine, dar și în unele haine și obiecte de mobilier. Acest tip de plastic e considerat mai puțin toxic decât altele, însă nu este reciclat, în mod normal, produsele rezultate din reciclarea LDPE nefiind foarte rezistente.
Polietilena de joasa densitate este utilizata in special pentru diferite ambalaje, sacose si pungi, pungi folosite pentru ambalarea alimentelor, flacoane comprimate (pentru produse alimentara), caserole, tavi pentru alimente.
Trebuie sa retinem ca pungile realizate din polietilena de joasa densitate (LDPE) nu fosnesc, spre deosebire de pungile fabricate din polietilena de inalta densitate (HDPE), care fosnesc la atingere.
Produsele din LDPE sunt reutilizabile, dar nu reciclabile.
PP este un tip de plastic dur și ușor care are calități excelente de rezistență la căldură. E folosit pentru ambalarea alimentelor (pentru a le menține proaspete), pentru realizarea capacelor bidoanelor, a recipientelor de margarină și iaurt și a paielor. Polipropilena se degradeaza prin expunere directa la lumina soarelui, (raze UV).
Produsele din PP sunt considerate sigure pentru reutilizare, însă reciclarea lor se realizează numai în anumite condiții.
PS este un plastic ieftin, ușor și cu o mare varietate de utilizări: de la pahare și tacâmuri de unică folosință și cutii pentru ouă, la materiale de construcție. Produsele din acest material pot elibera, mai ales ca urmare a încălzirii lor, substanțe cancerigene.Polistirenul este unul dinte cele mai folosite plasticuri. Poate fi expandat, extrudat sau spuma.
O gama larga de utilizare: ambalaje pentru alimente, pahare, caserole pentru alimente, izolator termic. Polistirenul este greu de reciclat, are o valoare scazuta si nu este acceptat in majoritatea centrelor de reciclare.
Produsele din PS trebuie evitate acolo unde este posibil, reciclarea acestora fiind destul de greoaie.
Produsele din plastic de categoria 7 sunt realizate dintr-o combinație a celorlalte tipuri de plastic sau din formule de plastic mai puțin folosite (precum BPA, policarbonat și LEXAN) și sunt dificil de reciclat deoarece nu se încadrează într-o categorie fixă. Acest tip de plastic este folosit pentru a face produse precum biberoanele și piese de mașină. Este cel mai periculos tip de plastic!
Utilizare: o larga paleta de produse, de la CD-uri, DVD-uri pana la echipament de laborator, industria auto, carcase pentru produsele electronice si electrocasnice.
Produsele din această categorie sunt greu de reciclat și nu se recomandă reutilizarea lor.
Acum că știi că există diverse tipuri de plastic și că unele sunt mai prietenoase decât altele cu mediul, alege conștient să folosești plasticul în cantități mici și mai ales pe cel reciclabil sau variantele sustenabile biodegradabile!
Dorim ca această campanie să ajungă la cât mai mulți actori din domeniul alimentației, dar nu numai. Ne adresăm în principiu restaurantelor, firmelor de catering, rețelelor de fast-food și oricăror companii care livrează mâncare la pachet.
Deoarece știm că problema plasticului este una de actualitate, vrem să amintim de tacâmurile de plastic, deoarece asupra lor avem puterea de decizie, din postura de client, dar și resturant. Ce vrem să schimbăm la actualul sistem de livrare este reducerea utilizării tacâmurilor de plastic, înlocuirea cu alternative prietenoase cu mediul, sau renunțarea la ele definitiv.
Pentru unitățile de alimentație publică (Restaurante, Firme de catering-delivery)
Ca individ, membru al unei comunități:
Iată câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a preveni poluarea cu plastic:
Ca producător sau distribuitor de articole de unică folosință: