Reabilitare centru recreativ. O bibliotecă nouă

Un loc plin de viață

Anul 2018 a început cu planuri mari pentru noi. Am început să lucrăm la ele. Unul dintre acestea este reabilitarea centrului recreativ și biblioteca din cadrul Unității de Asistenţă Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru. Pe lângă ingrijirea trupului, trebuie să avem grijă și de minte.

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie Sânpetru este o unitate medico-socială amplasată la poalele dealului Lempeș, în extravilanul comunei Sânpetru. Ea este înființată în baza H.G. 412/2003 prin Hotărârea Consiliului Județean Brașov nr. 268/ 03.07.2003.

Acesta asigura persoanelor cu afecţiuni pulmonare şi pneumologice, aflate în situaţii de dificultate socială, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate, servicii de găzduire, asistenţă medicală, îngrijire,recuperare, reabilitare, consiliere psihologică, socializare, petrecere a timpului liber, asistenţă paleativă.

Conducerea unității își propune să ofere condiții optime de trai pacienților internați în cadrul unității, accesul la cultură reprezentând un factor determinant în atingerea acestui obiectiv.

Beneficiarii Unității de Asistență Medico-Socială din Sânpetru sunt persoane în situații sociale deosebite, fără a avea venituri proprii și fără a dispune de sprijinul familiei, iar o parte dintre aceștia au un grad de invaliditate crescut. Persoanele asistate social și/sau cu afecțiuni pneumoftiziologice au un acces limitat la cultură din cauza instituționalizării în acest gen de unități, aflându-se într-un total deficit cultural.

Planul

În urma vizitei efectuată în locație și discuția avută cu doamna directoare Laura Bratosin am stabilit ca este necesară o amenajare a spațiului. Pe lângă biblioteca din acel spațiu, am convenit să reabilităm toată încăperea. Un aer nou în acea încăpere are va avea un efect benefic asupra pacienților unității medicale. Pe lângă mobilier ( mese, scaune – cele prezente sunt functionale dar foarte vechi ) dorim să oferim și alte activități persoanelor internate. Momentan exista un numar mic de jocuri ( un șah, table ) dar sunt și ele foarte vechi. Cărțile pentru acest spațiu sunt deja pregătite, peste 1000 de volume vor fi donate de către asociația noastră pentru noua bibliotecă. Carțile prezente, sunt vechi și într-o stare foarte proastă. Nici varietatea lor nu este mare.

Cum puteți ajuta

Primim donații sub formă de bani sau de obiecte care pot să fie folosite în acest recreativ.

  • mese – 4 bucăți
  • scaune – 16 bucăți ( singura cerință aici este ca acestea să poate fi spălate pentru dezinfectare – să nu aibă pânză, ci mușama )
  • rafturi cărți – metalice ( au o rezistență mai mare ) sau de lemn. Acestea vor fi ancorate în pereți pentru o protecție mărită
  • cărți – Sunt puse la dispoziție de către Asociația Tot Mai Verde prin proiectul „Dă viață cărții tale”. Minim 1.000 de cărți de literatură română și străină
  • jocuri – șah, table, remy, etc
  • vopsea lavabilă ( albă ) : culoarea actuală nu dă un aer pozitiv, este închisă. Există posibilitatea de a colora și în culori deschise ( care să dea un aspect luminos la cameră)
  • casetofon / radio – cel existent este foarte vechi ( cel nou ar trebui să aibă și intrare audio pentru a reda muzică/ de pe alte surse media gen laptop/ mp3 player)

Cei interesați să ajute cu obiecte, bani sau timp pentru amenajare, sunt rugați să ne contacteze pe email contact@totmaiverde.ro sau pe pagina de Facebook a asociației aici