Documente participare școli la Ziua de Curățenie Națională

Pentru a participa la Ziua de Curățenie Națională cu scoala sau cu un grup de elevi trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

 1. Desemnarea a unul/doua cadre didactice responsabile de acest proiect.
 2. Respectivele cadre didactice vor tine legatura cu persoana desemnată de către Primăria și cu coordonatorii județeni .
 3. Informarea unui număr cat mai mare cadre didactice, de elevi și a familiilor acestora cu privire la acțiunea Ziua de Curățenie Națională.
 4. Centralizarea datele elevilor care vor participa la eveniment și a documentelor necesare.

Care sunt condițiile de participare pentru școli / elevi?

 1. Semnarea unui contract de voluntariat pentru evenimentul din 21 septembrie 2019.
 2. Sa fie apți din punct de vedere medical.
 3. Dacă elevii sunt minori, aceștia vor trebui sa să aibă acordul în scris al unui parinte pentru participarea în ziua evenimentului. 
 4. Să aibă asimilate regulile de Securitate și Sanatate Ocupationala pentru activitățile de curatare realizate în cadrul evenimentului de pe 21 septembrie 2019; acestea se pot efectua fie vineri, 20 septembrie, la scoala, fie în dimineața evenimentului. Finalizarea instructajului se face prin trecerea numelui complet al elevilor, cadrelor didactice și al părinților în tabelul nominal anexat regulilor SSM. 
 5. Conform celor convenite cu persoana desemnată de către primărie și coordonatorul local/județean al acțiunii, se vor stabili locul și ora la care se vor intalni în ziua evenimentului elevii împreună cu cadrele didactice, angajații școlii și rudele celor mai înainte enumerate. De asemenea se va agrea și modul în care se vor deplasa aceștia, cum vor intra în posesia sacilor, mănușilor și dacă este cazul a altor instrumente folosite în cadrul activității de voluntariat.

Ce documente trebuie sa intocmim pentru a participa la Ziua de Curățenie Națională?

Pentru buna desfășurare a proiectului pe 21 septembrie, vor trebui semnate în avans/ la fața locului:

 1. Declarație pe proprie răspundere a profesorului care are în supraveghere un grup de minori [document]
 2. Acorduri parentale pentru minori [document pentru grup] sau [document individual]
 3. Contracte de voluntariat – În cazul în care există voluntari peste 15 ani, se va semna următorul contract de către ei: **Dacă participantii au între 15 si 16 ani, pot încheia contractul de voluntariat, însă acesta va trebui însoțit de Acordul parental ( punctul 2). [document] **Dacă participantii au împlinit 16 ani, pot încheia singur, în mod valabil, contractul de voluntariat [document].
 4. Instructaj cu normele de siguranță [Fisa colectiva de instruire privind Ziua de Curățenie Națională 21 septembrie 2019 + Tabelul nominal cu persoanele participante la instruire] – semnat de toți elevii participanți.

Cui predam documentele completate?

Aceste documente trebuie inmanate coordonatorului județean sau organizatorului punctului de înregistrare. În cazul în care scoala este organizatorul proiectului în localitate acestea trebuie păstrate de profesorul care își asumă organizarea acțiunii.

Ce se intampla cu persoanele care nu au contractul de voluntariat semnat sau instructajul SSM realizat?

In cazul in care exista persoane care nu au contractul de voluntariat si instructajul SSM realizat, se vor lua masuri astfel incat aceste persoane sa indeplineasca cerintele legale de participare la actiunea de voluntariat. (semnarea contractului la punctul de intalnire/inregistrare si luarea cunostinta a instructajului SSM).Pentru participarea la acest proiect participantii trebuie sa aiba semnate contracte de voluntariat si sa participe la instructajul SSM.

Care este programul propus?

Programul propus pentru actiune:

 • La ora 08:30 sosesc voluntarii la locurile de inregistrare / informare
 • La ora 09:00 voluntarii incep sa plece in teren cu mijloacele proprii de transport sau cele puse la dispozitie de organizatori/pe jos
 • Între 08:30 si 15:00 se strange gunoiul din teren si este adus treptat la bazele de stocare a deseurilor

Ce facem dupa Ziua de Curatenie Nationala?

 • La finalul actiunii se va intocmi un raport care va contine numarul de persoane prezente la actiune prin intermediul institutiei de invatamant.
 • Se va confirma cu salubristul ca sacii cu deseuri stransi in timpul actiunii au fost ridicati.
 • Profesorii participanti din cadrul scolii vor primi adeverinte pentru participarea si mobilizarea elevilor in cadrul acestui eveniment, iar elevii vor primi diplome de participare. Acestea vor fi transmise unitatilor de invatamant participante de catre coordonatorul judetean.