Diferite instrumente de educație solară sunt dezvoltate de o echipă internațională de studenți de la Universitatea de Științe Aplicate Rapperswil HSR (Elveția, CH) și Universitatea Transilvania din Brașov TUB (România, RO).
Folosind conceptele ”Învățarea prin practică” și ”Învățarea prin joc”, transformarea energiei solare în căldură și/sau electricitate este explicată într-o manieră creativă și atractivă pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 24 de ani.
Un prim prototip (o fântână alimentată cu energie de la soare) a fost dezvoltat și testat cu succes de un grup de copii (clasa a V-a) din Rapperswil-Jona (CH).
În prima parte a proiectului, instrumentele solare educaționale vor fi folosite pentru instruirea membrilor Scouts care participă la RoJAM 2.0 17. RoJAM (http://rojam.ro) este cea mai mare conferință românească Scout, numită Jamboree și este organizată la fiecare 5 ani. Peste 1800 de copii și tineri învață despre modalități de a dezvolta comunități durabile. Printre altele, vor învăța concepte utile privind energiile regenerabile, utilizarea energiei solare și reciclarea. În a doua parte a proiectului, un grup de formatori constituit din elevii și participanții de la RoJAM, vor prezenta informațiile pe care le-au primit diferiților copii din școli și licee din Brașov.
Afis proiectului se poate vedea aici